Felicitem els seniencs i senienques, amb qui compartim activitats i experiències, per aquest aniversari.
Reproduïm l’article del Diari de Tarragona que parla sobre el Centre d’Estudis Seniencs.
Tres dècades difonent el patrimoni de tot un poble
El Centre d’Estudis Seniencs celebra el 30è aniversari publicant el número 15 de la revista Lo Senienc. Memòria, natura i llengua
J. Joaquim Buj
(jbuj@xtec.cat)
Coincidint amb les festes majors de la Sénia, el Centre d’Estudis Seniencs (CES) commemora els 30 anys de l’entitat, amb un any de retard, per culpa de la pandèmia. La presidenta del CES, Ivon Michavila, destaca el protagonisme que ha anat prenent l’ens dins de la societat senienca durant aquestes tres dècades.
El 9 de febrer d’aquell any, es constituïa el Centre d’Estudis Seniencs, formant la primera junta Ivon Michavila Sanz, Mar Villalbí Prades, Liberto Jornet Iranzo, Neus Ferré, Lluís Miró Vives, José Tamarit, Maria Pilar Ballesté, Robert Verge, Alejandro Martí, Mari Carmen Miró, Maria José Forné, Domingo Segura, Jordi Arasa i Victòria Almuni Balada.
Al llarg dels anys s’han anat incorporant persones de diversos perfils professionals, entre els quals destaquen Toni Forcadell Vericat, Manel Serra Heredia, Víctor Fuses Navarra i Eva Garcia Lleixà, per nomenar-ne alguns dels molts que han col·laborat amb el CES.
«Des del curs 2010-2011 gestionem l’Antena del Coneixement de la URV a la Sénia, projecte que resulta del conveni entre la universitat, l’Ajuntament de la Sénia i el CES. Això ens permet realitzar moltes activitats i col·laborar amb altres entitats», indiquen del Centre. En aquest sentit, destaca l’organització del Festival de Música en Terres de Cruïlla, junt amb l’Agrupació Musical Senienca.
Un dels objectius és el treball en equip i en xarxa, adaptant-se a la disponibilitat de cadascú. amb la finalitat de posar en valor l’entorn rural. El CES és un dels impulsors del grup Terres de Cruïlla format per diversos centres d’estudis i associacions del sud de Catalunya i el nord del País Valencià. Per a Almuni, «hem aconseguit que els veïns s’adonen que el poble té coses interessants per preservar».
La revista
El Centre d’Estudis publica una revista anual, des del 2004 amb el nom de Lo Senienc. Memòria, natura i llengua. D’acord amb la filosofia de l’entitat aquesta publicació pretén a la vegada fer recerca i divulgació de temes diversos que poden interessar tant a la gent del poble com als afeccionats a la història i cultura locals en general. Sempre que és possible inclou resums de treballs de recerca presentats a l’IES la Sénia per joves estudiants de segon de batxillerat.
Un dels objectius del Centre d’Estudis és el treball en xarxa i posar en valor l’entorn rural
El número 15 de la publicació (agost de 2022) té un caràcter bianual, a causa de la pandèmia, recull articles tant de la Sénia com del municipi veí de la Pobla de Benifassà, molt vinculat a la vila del Montsià. Tenen especial rellevància els estudis sobre el despoblament rural, sobretot a la Tinença de Benifassà.
Tracta temes de toponímia, paisatge, història, rondalles, natura, etc i es pot adquirir als llocs de venda habituals. Els números anteriors es poden consultar al portal de les Revistes Catalanes amb Accés Obert (raco.cat).
I aquest és el reportatge de Ràdio Televisió Ulldecona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada