dimarts, 28 d’abril del 2015

Lo Rafal a les I Jornades Intercomarcals d'Investigadors de la Guerra Civil Espanyola, a Vinaròs

El passat 18/04/15 l'Associació Cultural Lo Rafal va participar de les primeres Jornades Intercomarcals d'Investigadors de la Guerra Civil Espanyola, organitzat per el Centre de Documentació de la Guerra Civil Espanyola (CDGCE) i la Fundació Caixa Vinaròs. 

Lo Rafal a les 1r Jornades Intercomarcals d'Investigadors de la Guerra Civil Espanyola a Vinaròs
Aquesta trobada va estar tot un èxit pel que fa a informació i participació. Totes les ponències i comunicacions foren d'un nivell altíssim amb un clar missatge d'investigació i difusió de tot allò que fa referència a la Guerra Civil Espanyola. des de diferents vessants que s'hi relacionen: des de les fortificacions d'Alcanar o Vinaròs, les batalles i escaramusses de la Batalla de Llevant a Alcalà de Xivert, la memòria dels bombardejos de Vinaròs o Castelló, la memòria oral d'una època a Càlig, els consells de guerra o les desventures de ciutadans falduts o pescadors i barques rapitencs en arribades les tropes feixistes a la primavera del 38, fins a arribar a la historiografia de les publicacions satíriques que ambdós bàndols enfrontats feien servir o tenien de referència.
Així doncs, diferents comunicacions amb investigadors arribats d'arreu de les localitats veïnes de les Terres de Cruïlla. Importantíssima també en fou la veu de la professora i investigadora americana, afincada entre Alburquerque (EUA) i Càlig, na Marta E. Heard, que recull la memòria oral d'aquells temps covulsos a l'obra Salir del silencio, las voces de Cálig.

Tot seguit podeu fer una ullada al contingut dels treballs exposats per si són del vostre interès:

·        Estudi de les fortificacions en la Costa de Vinaròs a càrrec de Xavier Forner Tur. (CDGCE)
·        Ser fumador va costar-li la vida a càrrec de Francisco Itarte, del centre d’Estudis d’Ulldecona
·        Vinaròs, objectiu estratègic a càrrec de Vicent Querol (CDGCE)
·        Inici de la batalla de Llevant a càrrec de J. V. Moya d’Alcalà (Centre Estudis del Mestrat)
·        Algú ha perdut la raó? a càrrec de Jesús Maestro, guionista de cine. CDGCE).
·       Memòria de les víctimes dels bombardejos a Castelló a càrrec de Maribel Peris (GRMHC)
·        Orígens i formació de l’Institut Elemental de Benicarló 1934-1938 a càrrec de Francisco Mezquita (GRMHC)
·        La Mar de la Ràpita a la guerra civil espanyola a càrrec de Josep Pitarch de l’Institut d’Estudis Rapitencs
·        Consell de guerra per negar-se a sortir a pescar a càrrec de Francisco Carles de l’Institut d’Estudis Rapitencs.
·        Els Internacionals jutjats a Vinaròs a càrrec d’Anna Martí Centellas i Francisco Cabrera.
·        Les Veus de Càlig ( sortir d’un silenci ) a càrrec de Marta E. Heard prof. de la University of Alburquerque EUA (CDGCE)
·        El Valdezafán, un Ferrocarril estratègic a càrrec de Jaume Escudé i Monfort (Centre Estudis Batalla de l’Ebre)
·        Les fortificacions i la guerra civil a Alcanar a càrrec de Francesc Subirats (Associació cultural “Lo Rafal” d’Alcanar).
·        Presentació del grup de recreació històrica de l’Exèrcit de l’Ebre a càrrec de Joan Queralt Tàpies.
·        La Traca: la sàtira ofegada en sang a càrrec d’Antoni Arnau, responsable del CDGCE de la Fundació Caixa Vinaròs 

Una inusual passió creada pels propis ponents per captar l'atenció de tots els assistents que a la fi de cada exposició esclatava en una implicada ovació, la jornada va acabar amb un clar missatge col.laboratiu d'intercanvi de coneixements per part  de totes les associacions i investigadors. El responsable de CDGCE, Antoni Arnau, va tancar l'acte encoratjar-nos per a properes trobades trianuals o bianuals amb un caire associatiu.
Comunicació de Lo Rafal a Vinaròs
Presentació de la comunicació de Lo Rafal pel que fa a les fortificacions de guerra a Alcanar

Fruit d'aquesta col.laboració L'Associació Cultural "LoRafal" hem aconseguit dos interessantíssims documents de vídeo de l'arribada de les tropes Nacionals a Alcanar i a Sant Carles de la Ràpita.




Amb dels intercanvis d'informaicó, esperem en els propers mesos poder avançar en els aspectes de la Guerra i la postguerra que tinguin a veure amb Alcanar o amb canareus.